dissabte, 15 de novembre de 2014

LA MALALA. PREMI NOBEL DE LA PAU 2014


El règim talibà va prohibir l'assistència a l'escola de les nenes a la vall del riu Swat (Pakistan) entre 2003 i 2009 on residia Malala Yousafzai amb la seva família. A l'edat de 13 anys, va aconseguir notorietat en escriure un bloc per a la BBC sota el pseudònim Gul Makai, explicant la seva vida sota el règim Taliban. El 2009 en el documental "Pèrdua de classes, la mort de l'educació de la dona" (dirigit per Adam Ellick i Irfan Asharaf), apareixia Malala i el seu pare, Ziauddin Yousafzai, en el qual es mostrava com l'educació de les dones és difícil o impossible en aquestes àrees. 

Com a conseqüència del seu activisme el 9 d'octubre de 2012, va ser víctima d'un atemptat per un milicià d'un grup terrorista vinculat als Talibans, el qual, després d'abordar el vehicle que servia com a autobús escolar, li va disparar en repetides ocasions amb una pistola impactant en el crani i coll. Al costat d'ella dos estudiants també van ser ferides mentre es dirigien a casa a l'autobús escolar. 

Després de la seva recuperació han estat molts els reconeixement i premis internacionals que ha rebut per la seva tasca en pro del dret a l'educació fins que el 10 octubre 2014 va ser condecorada amb el Premi Nobel de la Pau al costat de Kailash Satyarthi activista pels drets de els nens, convertint-se en la guanyadora més jove d'aquest premi.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada